Wanneer u een erfenis hebt ontvangen en overweegt deze door te geven aan de volgende generatie, zijn er in België verschillende strategieën beschikbaar om dit op een fiscaal efficiënte manier te doen. Hieronder zullen we voor u de twee meest gebruikte opties bespreken, namelijk het verwerpen van de nalatenschap en de doorgeefschenking.
Het verwerpen van de nalatenschap
Een mogelijkheid die u heeft, is de nalatenschap volledig te verwerpen. In dat geval erft u niets van de overledene. Uw kinderen worden in uw plaats de rechtmatige erfgenamen en zullen erfbelasting moeten betalen over de erfenis. Het verwerpen van de nalatenschap heeft zowel fiscale als financiële voordelen.
Een belangrijk fiscaal voordeel van deze strategie is dat de erfbelasting wordt verdeeld over meerdere erfgenamen, meestal uw kinderen. Hierdoor kan de totale erfbelasting aanzienlijk lager uitvallen dan wanneer u als enige erfgenaam de volledige belasting zou moeten betalen. Bovendien wordt het geërfde vermogen slechts één keer belast, namelijk bij uw kinderen, in plaats van twee keer (eenmaal bij u en eenmaal bij uw kinderen na uw overlijden).
Als u ervoor kiest om de erfenis te verwerpen ten gunste van uw kinderen, moet u de volledige erfenis verwerpen. Het is niet mogelijk om een deel van de erfenis te behouden en een ander deel aan uw kinderen over te laten. Dit is een alles-of-niets-aanpak.
De doorgeefschenking
Misschien wilt u bepaalde activa uit de erfenis behouden terwijl u andere direct aan de volgende generatie wilt overdragen. In dit geval kan doorgeefschenking een geschikte optie zijn.
Bij doorgeefschenking aanvaardt u de erfenis volledig en betaalt u erfbelasting over het geheel. Hoewel dit niet leidt tot besparingen op erfbelasting, biedt het u wel de flexibiliteit om te bepalen welke activa u wilt behouden en welke u fiscaalvriendelijk aan uw kinderen wilt overdragen.
Indien u bijvoorbeeld roerend vermogen heeft geërfd, bent u niet verplicht om exact dezelfde roerende goederen door te geven. U kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld spaargeld dat u al bezit door te geven. In het geval van geërfd onroerend goed kunnen uw kinderen alleen dat specifieke onroerend goed via doorgeefschenking verkrijgen.
Het is zelfs mogelijk om bepaalde voorwaarden, zoals een voorbehoud van vruchtgebruik, te koppelen aan de doorgeefschenking.
Om in aanmerking te komen voor een vrijstelling van schenkbelasting bij doorgeefschenking moeten enkele voorwaarden worden vervuld:
- U heeft geërfd van uw (groot)ouder, partner of afstammelingen.
- De nalatenschap is opengevallen in het Vlaams Gewest (als de overledene gedurende de laatste vijf jaar van zijn leven voornamelijk in het Vlaams Gewest heeft gewoond).
- U schenkt door aan een afstammeling (uw kind, kleinkind, stiefkind, en onder bepaalde voorwaarden, uw zorgkind of adoptiekind).
- De doorgeefschenking moet worden gedaan via een notaris, binnen één jaar na het overlijden van de persoon van wie u heeft geërfd, en de erfbelasting op de erfenis moet al zijn betaald.
De vrijstelling van schenkbelasting kan maximaal de betaalde erfbelasting evenaren. Daarenboven kan de waarde van de geschonken goederen niet groter zijn dan de waarde van de geërfde goederen waarop erfbelasting is betaald.
Kiest u nu voor het verwerpen of de doorgeefschenking?
Bij het beheren van uw erfenis is het essentieel om zorgvuldig na te denken over de strategie die het beste past bij uw financiële doelen en de behoeften van uw kinderen. Zowel het verwerpen van de nalatenschap als de doorgeefschenking hebben hun eigen voordelen en overwegingen. Het raadplegen van een notaris en of financieel expert zoals Maes Group is altijd aan te raden om een onderbouwde keuze te maken. Het gaat tenslotte om de financiële toekomst van uw familie.