Sinds 1 januari 2025 is het vernieuwde Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek in werking. Dit brengt belangrijke wijzigingen met zich mee voor bedrijven, werknemers, bestuurders en zelfstandigen.
Wat betekent dit voor u in de praktijk? Moet u uw contracten aanpassen? Kunt u plots eenvoudiger aansprakelijk worden gesteld? En hoe beschermt u zich tegen mogelijke risico’s?
We nemen u mee door de belangrijkste veranderingen en geven u concrete tips zodat u voorbereid bent.
Wat is Boek 6 en waarom is dit belangrijk?
Het Belgische aansprakelijkheidsrecht was lange tijd gebaseerd op oude principes. In veel gevallen kon u iemand niet zomaar aansprakelijk stellen voor schade, zeker niet als er een contract tussen partijen bestond.
Boek 6 brengt daar verandering in en zorgt ervoor dat benadeelden meer mogelijkheden krijgen om schade te verhalen. De drie grootste wijzigingen zijn:
- Benadeelden kunnen kiezen tussen contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid
- Werknemers en onderaannemers kunnen nu rechtstreeks worden aangesproken
- Bestuurders lopen een groter risico op persoonlijke aansprakelijkheid
Deze veranderingen hebben gevolgen voor iedereen die professioneel actief is. Of u nu werkgever, werknemer, zelfstandige of bestuurder bent, de kans is groot dat u hiermee te maken krijgt.
Wat verandert er concreet?
Om de impact van Boek 6 tastbaar te maken, bekijken we een aantal situaties uit de praktijk.
1. Klanten kunnen gemakkelijker schadeclaims indienen
Stel, u werkt samen met een IT-bedrijf dat een nieuw softwaresysteem voor u installeert. Door een fout in de installatie raakt uw hele systeem onbruikbaar en loopt uw bedrijf schade op.
Voorheen kon u het IT-bedrijf alleen contractueel aansprakelijk stellen, wat betekende dat uw mogelijkheden om schade te verhalen beperkt waren.
Vanaf 2025 verandert dat. U kunt nu zelf kiezen hoe u het IT-bedrijf aansprakelijk stelt: via de contractvoorwaarden of via een buitencontractuele vordering, zoals u dat ook zou doen bij een schadegeval zonder contract.
Wat betekent dit voor uw bedrijf?
Het is verstandig om uw contracten onder de loep te nemen. Controleer of er clausules zijn die uw aansprakelijkheid beperken en zorg ervoor dat uw algemene voorwaarden up-to-date zijn.
2. Werknemers en onderaannemers kunnen rechtstreeks aansprakelijk worden gesteld
Tot nu toe genoten werknemers en onderaannemers quasi-immuniteit. Dit betekende dat als een werknemer of onderaannemer een fout maakte, alleen de werkgever of hoofdaannemer aansprakelijk kon worden gesteld.
Vanaf 2025 verdwijnt deze bescherming grotendeels. Klanten kunnen nu ook rechtstreeks een schadeclaim indienen tegen een werknemer of onderaannemer.
Een concreet voorbeeld: een elektronicawinkel huurt een transportbedrijf in om smartphones te leveren. Een chauffeur laat door een fout een doos vallen, waardoor een groot aantal toestellen beschadigd raakt.
Voor 2025 kon de klant enkel het transportbedrijf aanspreken. Vanaf 2025 kan de klant er ook voor kiezen om de chauffeur persoonlijk aansprakelijk te stellen.
Wat betekent dit voor werknemers en onderaannemers?
Werknemers blijven grotendeels beschermd door artikel 18 van de Arbeidsovereenkomstenwet. Ze kunnen enkel persoonlijk aansprakelijk worden gesteld bij bedrog, een zware fout of een herhaaldelijke lichte fout.
Onderaannemers moeten extra opletten. Zij doen er goed aan om duidelijke aansprakelijkheidsclausules op te nemen in hun contracten met opdrachtgevers, zodat zij niet onnodig risico lopen.
3. Bestuurders lopen meer risico op persoonlijke aansprakelijkheid
Bestuurders waren tot nu toe grotendeels beschermd door de quasi-immuniteit. Wanneer een onderneming een contractuele fout maakte, kon enkel de vennootschap aansprakelijk worden gesteld, niet de bestuurder persoonlijk.
Met de komst van Boek 6 wordt dit anders. Schuldeisers kunnen een bestuurder nu rechtstreeks aansprakelijk stellen, bijvoorbeeld als hij of zij roekeloos of onzorgvuldig heeft gehandeld.
Een voorbeeld: een bestuurder van een groothandel bestelt grote hoeveelheden goederen, terwijl hij weet dat de onderneming in financiële problemen verkeert. De leverancier blijft achter met een onbetaalde factuur.
Tot 2025 kon de leverancier enkel de onderneming zelf aanspreken. Vanaf 2025 kan hij ook een buitencontractuele vordering indienen tegen de bestuurder persoonlijk.
Wat betekent dit voor bestuurders?
Zorg ervoor dat uw vennootschap een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (D&O-verzekering) heeft en wees extra voorzichtig bij het nemen van financiële beslissingen. De kans dat u persoonlijk wordt aangesproken, is voortaan groter.
4. Bouwheren kunnen nu rechtstreeks onderaannemers aanspreken
In de bouwsector verandert er ook heel wat. Tot nu toe konden bouwheren enkel de hoofdaannemer aansprakelijk stellen bij fouten, niet de onderaannemers die het werk uitvoerden.
Vanaf 2025 krijgen bouwheren rechtstreeks een vorderingsrecht tegen onderaannemers.
Een praktijkvoorbeeld: een bouwheer ontdekt ernstige gebreken in de elektriciteitswerken van een onderaannemer. De hoofdaannemer gaat echter failliet.
Voorheen stond de bouwheer machteloos. Vanaf 2025 kan hij de onderaannemer rechtstreeks aansprakelijk stellen voor de fouten in de uitvoering.
Wat betekent dit voor bouwbedrijven?
- Onderaannemers moeten hun contracten nauwkeurig controleren en aansprakelijkheidsbeperkingen voorzien.
- Bouwheren hebben meer rechten, maar onderaannemers hebben ook mogelijkheden om zich te verdedigen via contractuele bepalingen.
Hoe kunt u zich beschermen tegen de nieuwe risico’s?
Boek 6 geeft slachtoffers meer mogelijkheden om schade te verhalen, maar het zorgt er ook voor dat bedrijven, werknemers en zelfstandigen voorzichtiger moeten zijn.
Wat kunt u doen?
- Controleer uw contracten: Zorg ervoor dat uw contracten duidelijke aansprakelijkheidsbeperkingen bevatten. Overweeg om samenloop van aansprakelijkheid contractueel uit te sluiten. Een advocaat kan u hierbij helpen.
- Zorg voor een goede verzekering
- Heeft uw onderneming een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
- Is er een D&O-verzekering voor bestuurders?
- Hebben uw werknemers en onderaannemers voldoende bescherming?
- Raadpleeg een juridisch expert: Vraag advies over mogelijke contractuele aanpassingen en verzekeringsoplossingen. Zo voorkomt u onaangename verrassingen.
Wat betekent Burgerlijk Wetboek 6 voor u?
Met de komst van Boek 6 krijgt u meer rechten, maar ook meer risico’s. Door uw contracten te herzien en uw verzekeringen goed af te stemmen op de nieuwe wetgeving, beschermt u zichzelf en uw onderneming tegen onverwachte claims.
Heeft u vragen over de impact van Boek 6 op de verzekeringen van uw onderneming? Neem contact met ons op voor advies!
Uw verzekeringsmakelaar
Of contacteer ons met uw vraag.