Aan welke verkeersregels moet de elektrische fiets zich houden?

Welke elektrische fiets?

De wetgeving onderscheidt 3 soorten van elektrische fiets. Om te weten onder welke wetgeving u valt, moet u nagaan tot welke soort uw fiets behoort. Sommige soorten moet u inschrijven bij de DIV, voor sommige elektrische fietsen moet u een verzekering nemen.

 

A. Fiets met elektrische hulpmotor

  • Hulpmotor maximaal 250W
  • Ondersteuning tot maximaal 25 km/u
  • Enkel trapondersteuning

B. Gemotoriseerde fiets

  • Hulpmotor maximaal 1000W
  • Ondersteuning tot maximaal 25 km/u
  • Trapondersteuning / Motor kan ook zelfstandig werken

C. Bromfiets klasse Speed Pedelec

  • Hulpmotor maximaal 4000W
  • Ondersteuning tot maximaal 45 km/u
  • Trapondersteuning / Motor kan ook zelfstandig werken

Moet u uw elektrische fiets inschrijven?

Enkel de bromfiets klasse Speed Pedelec heeft inschrijfplicht. Wanneer de motor ook zelfstandig kan werken, dient dit te gebeuren door ons als verzekeringsmakelaar omdat er ook een verzekeringsvignet nodig is.

 

Aan welke verkeersregels moet u zich houden?

Elektrische fiets, Maes Group

Uw voeruig verzekeren?

Wanneer er enkel trapondersteuning is, geldt er geen verzekeringsplicht. Of m.a.w. wanneer uw duurzaam vervoermiddel beschikt over een motor die zelfstandig kan werken dan bent u verplicht verzekerd te zijn voor het voertuig.

Er zijn ook fietsen met een elektrische hulpmotor en gemotoriseerde fietsen met een starthulp. Die fietsen laten toe alleen over een korte (bv. 10m) tegen een beperkte snelheid (bv. 5 km/u) zelfstandig te rijden. Voor deze elektrische fietsen moet u dus ook een verzekering BA Motorvoertuigen onderschrijven. Echter zijn er partnermaatschappijen die hiervoor een ruimere dekking voorzien binnen de familiale verzekering waardoor u geen bijkomende verzekering moet afsluiten.

 

En wat als elektrisch meer dan 45 km/u kan rijden?

Dan valt die elektrische fiets onder de categorie motorfiets en moet u zich houden aan de wetgeving die geldt voor motorfietsen.

 

Welke verzekeringen zijn er voor de fietser?

Een fietsverzekering is zeker de moeite waard. De meeste duurzame voertuigen vragen bij aanschaf een hogere investering en kunt u maar beter goed verzekeren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees er alles over op onze pagina 'fietsverzekering'.